Den svenska damfotbollsligan tillhör de bästa i världen med hög intensitet och många spelare av världsklass. Ett av Sveriges bästa lag under det senaste decenniet inom damfotbollen är Djurgårdens IF. Under sina allra framgångsrikaste år hette de dock något annat. Klubben slog 2003 samman damfotbollssektionerna i Djurgårdens IF och Älvsjö AIK, vilket fick till följd att det var under namnet Djurgården/Älvsjö som laget satte skräck i försvarare i alla damallsvenska klubbar. Dessförinnan hade de två Stockholmsklubbarna spelat var för sig och de hade haft stora framgångar. Det gjorde att förväntningarna var höga och många var kanske rädda att det skulle bli ett magplask. Sammanslagningen skulle dock bjuda på succéer som fansen knappt hade vågat drömma om.

 

Att slå ihop två klubbar låter kanske som en självklar plan för framgång, men faktum är att fotboll är lite svårare än så. Det gäller att pussla ihop spelarmaterialet för att skapa en fungerande enhet, och det är inte alltid som sammanslagningen är smärtfri. I Djurgården/Älvsjös fall kunde det inte gått bättre. Redan första säsongen som spelades efter att klubbarna hade gått ihop, 2003, stod det nya laget högst upp på prispallen och tog emot guldmedaljen för vunnen seger. Det var en drömstart som få experter förväntade sig att laget skulle upprepa, men nästa år blev om möjligt ännu bättre resultatmässigt. Då tog klubben hem ligan igen, samtidigt som man också vann Svenska Cupen vilket gav en imponerande dubbel. 2005 kunde man visserligen inte vinna ligan, men det blev en ny cupvinst.Djurgårdens damlag och dess historia 1

 

Därefter började framgångarna sina något. Stommen i laget som hade vunnit ligan 2003 och 2004 – och kommit på andra plats åren därefter – började söka sig om efter nya utmaningar och laget kunde inte behålla sina stjärnor. Det handlade om svenska landslagsspelare som Kicki Bengtsson och Jane Thörnqvist, liksom den största stjärnan av dem alla: Victoria Sandell Svensson. När hon la av 2009 gick en epok i graven och Djurgården/Älvsjö hade svårt att leva upp till sina historiska framgångar. När laget åkte ur Damallsvenskan 2012 togs beslutet att klubben skulle gå skilda vägar för att på så sätt mana fram till en nytändning.

 

I dag satsar laget hårt på att ta sig ur Elitettan och nå tillbaka till Damallsvenskan igen. En viktig aspekt för många damlag är ekonomin. Det är tufft att vara ett elitsatsande lag när publiksiffrorna sviktar, och det blir än viktigare att hitta sponsorer och externa finansiärer för att ekonomin ska gå runt. Det är något som många egna företagare och privatpersoner känner igen sig i, där de ibland står med obetalda fakturor och otillräckligt med medel för att få företaget att gå runt ytterligare en månad. Om du vill få hjälp med fakturering kan du använda dig av Fakturino för att frigöra välbehövligt kapital.