Mellan 2003 och 2009 spelade Victoria ”Vickan” Sandell Svensson i DIF:s damfotbollslag. Hon är känd som en av de bästa målskyttarna i Sveriges damlandslag genom tiderna, och är således även en av de mest kända spelarna i DIF:s damfotbollslag genom tiderna.

Vickan föddes 1977 i Ulricehamn, och spelade anmärkningsvärt nog fotboll i ett pojklag under sin tid på juniornivå. Förutom Gällstads IF:s pojklag spelade hon också för Grönahögs IK. Hon började spela på seniornivå 1991, 14 år gammal, och hamnade då i Nittorps IK, i Division 1. Hon stannade i Nittorps IK i fem år, fram till 1996, och under sitt sista år i klubben gjorde hon debut i Sveriges landslag. Det blev en lyckad debut, då hennes första match som landslagsspelare var mot Italien, som Sverige besegrade med 1-0.800px-SwedenWNTRasunda

Året efter detta bytte hon alltså klubb till Jitex BK:s lag i damallsvenskan. Senare gick hon över till Älvsjö AIK FF och därefter som bekant till Djurgårdens IF. Hon fortsatte under denna period att spela för landslaget, där hon hade tröja nummer 11. Mellan 2007 och 2009 bar hon också kaptensbindeln. Hon skulle skriva fotbollshistoria den 16 juni 2007, då hon med sina fem mål mot Rumänien slog rekord i flest antal mål under en landslagsmatch.

Vickan har för sina prestationer inom svensk fotboll belönats med Diamantbollen två gånger: första gången 1998 (för sina insatser i klubblaget) och andra gången 2003, då för vad hon gjort för landslaget i VM. Även detta var historiskt, då hon var den första som tilldelats priset två gånger.

Vickan meddelade i oktober 2009 att hon skulle lämna elitfotbollen bakom sig efter den pågående säsongen. Hon har dock inte lämnat den helt, endast som spelare, då hon fortsätter att engagera sig på andra sätt. Hon blev till exempel sportchef för Djurgårdens IF samma år som hon slutade som spelare. Hon hade sedan tidigare arbetat för klubben, då hon varit anställd på marknadsavdelningen sedan 2003. Vickan agerade också ambassadör under dam-EM 2013, och samma år medverkade hon i dokumentärfilmen Den andra sporten. Dokumentären sändes i samband med dam-EM, och handlade om sportens utveckling och villkor.

 

 

Tags: , , , , , ,