Det är många delar som ska stämma för att ett fotbollslag ska prestera på topp. Djurgården IF:s damfotbollslag har därför fyra tränare med olika specialiseringar som hjälper dem komma i form, två lagledare som sköter logistik och en sportchef som samlar spelare till laget.

Sedan 2014 har Carl-Åke Larsen tagit över som lagets huvudtränare. Han har framgångar bakom sig med Ekerös herrfotbollslag, och har varit fotbollstränare för lag på alla nivåer i 25 år. Djurgårdens lag blir det första damlaget som han tränar. Larsen beskriver sig själv som engagerad och krävande, men också lyhörd, och med en grundfilosofi när det gäller fotboll som går ut på att ”spela bollen så mycket som möjligt på marken genom lagdelarna”. Larsens målsättning för säsongen är att hamna på den övre halvan av tabellen. Läs mer på dif.se

Som assisterande tränare har laget Tony Svärd, som redan säsongen innan innehade positionen tillsammans med den dåvarande huvudtränaren Marcelo Fernandez. Se idrottonline.se för mer information.Djurg-rdens_IF_DFF

Som målvaktstränare har laget anlitat 47-åriga Håkan Lindström. Han var tidigare målvaktstränare för Hammarbys lag i damallsvenskan under två år, vilket var hans första damlag. Innan dess var han flera år hos Assyriskas herrlag och inledde tränarkarriären hos AIK:s herrlag. Han har en egen målvaktskarriär i grunden, och arbetar samtidigt med sin nuvarande tränarverksamhet inom Svenska Fotbollsförbundet och deras pojklandslagsverksamhet.

I DIF:s damlags tränartrupp finns också en fystränare, Malena Kindgren. Hon är utbildad på Bosöns idrottsfolkhögskola. En fystränares uppgift är att förbättra lagets fysiska form, det vill säga spelarnas styrka, uthållighet och kondition. Fystränaren är med andra ord inte inblandad i den speltekniska delen av lagets träning, vilket huvudtränaren och den assisterande tränaren står för.

Utöver tränartruppen har laget också tillgång till två lagledare, Anna von Eckerman och Alf Johansson. Inom idrott på professionell nivå är lagledarna vanligtvis underställa en manager med ansvar för hela klubben, medan lagledarena fokuserar på ett enskilt lag inom klubben. Deras uppgifter innefattar att planera lagets verksamhet och logistik, som transporter och sammankomster.

Djurgårdens damfotbollslags sportchef heter Kristian Kinnunen. En sportchef är ansvarig för att sammansätta laget och dess ledare, och är vanligtvis heltidsanställd av klubben. Det faller således på sportchefen att till exempel förhandla kontrakten med spelarna, både nya och gamla, och hitta ersättare för spelare som försvinner.

 

Tags: , , , , , , , , ,