Alla Djurgårdsfans känner förmodligen väl igen klubbemblemet i färgerna gult, rött och blått. Emblemet, som idag är format likt en sköld, har burit klubbens färger sedan år 1896. Vad alla kanske inte vet är vad färgerna står för, alla tre färger sägs ha en betydelse. Vilken betydelsen är, är dock något omtvistat och flera möjliga förklaringar finns. Johan af Klercker skrev år 1908 en nationalromantisk dikt om emblemet och dess färger. Han menade att det blåa och gula kommer från den svenska fanan, där blått symboliserar himmelen och gult solen. Den röda färgen står för kärleken enligt af Klercker.

Sol, himmel och hav

Djurgårdens officiella supportergrupp brukas kallas för järnkaminerna eller Blue Saints och självklart har klubbens supportrar burit klubbfärgerna när det är matchdags. Om det då är af Klerckers tolkning av färgerna eller musikgruppen Coca Carolas nyare tolkning från 1999 som är den korrekta, är det nog ingen som tänker på i stridens hetta. Coca Carola sjunger bland annat ”rött för blodet genom hjärta och ven”. De nämner ingenting om likheten med den svenska flaggan men i deras text framkommer att gult står för ”solens värmande sken ” och ”blått för himmel, regn och hav”. Denna kampsång blev år 2005 framröstad som den bästa i allsvenskan av Sportbladet Aftonbladets läsare.

Vill skydda de blå ränderna

Av 1800-talets slut startades flera idrottsföreningar i Stockholmstrakten och för att visa vilket lag man höll på, bar man en klubbpin. Mellan åren 1891-1896 var klubbemblemet format som en fyruddig stjärna. Sedan dess har loggan varit den sköld som vi fortfarande ser idag. Vanligtvis avbildas skölden mot en blårandig bakgrund. Våren 2016 ansökte DIF om att varumärkesskydda de blå ränderna. Ränderna syns inte bara bakom klubbemblemet utan också på spelarnas matchkläder. Genom att de speciella blå ränderna får ett varumärkesskydd, försäkrar man sig om att de inte plagieras. De blå ränderna, liksom den trefärgade skölden har blivit synonymt med Djurgården och får fansens hjärtan att klappa lite extra.