Djurgårdens damfotbollssektion är en av de mest framgångsrika klubbarna i svensk fotbolls historia och de har under lång tid varit en dominerande kraft i Damallsvenskan. En anledning till det har varit att de haft ett antal stora stjärnor som har lett laget till stora framgångar. Victoria Sandell Svensson brukar nämnas som den allra största profilen, men faktum är att hon bara är en i raden av ikoner som dragit på sig Djurgårdströjan genom åren.

 

En av dem heter Jane Törnqvist. Hon avslutade karriären i Kopparbergs/ Göteborg, men det är Djurgården/Älvsjö, som DIF Dam hette på hennes tid, som hon förknippas mest med. Törnqvist spelade mellan 1999 och 2002 i Älvsjö AIK, och det var så hon tog sig in i Djurgårdens lag. Under hennes sista år i Älvsjö slogs nämligen klubbarna samman och därefter följde fem framgångsrika år där Törnqvist var mittbacksgeneral i laget. Precis som i landslaget var det en period av titlar för den Filippinerna-födde försvararen, och höjdpunkten kom 2004 när laget tog hem den åtråvärda dubbeln. Då vann laget både Damallsvenskan och Svenska Cupen och Törnqvist var en viktig del i det.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

När Törnqvist styrde försvaret från sin mittbacksplats hade hon ofta Kristin ”Kicki” Bengtsson vid sin sida. ”Kicki” spelade otroliga 157 a-landskamper för Sverige, men det var i klubblaget som hon grundlade sin enorma popularitet. Mellan 2004 och 2008 var hon ordinarie i laget som tog hem nämnda dubbel, precis som en ny cuptitel året efter. Bengtsson var känd som en snabb och stark ytterback som slog pricksäkra inlägg till forwards inne i straffområdet.

 

Under samma gyllene era i Djurgårdens historia, 2000-talet, kom även spelare som Sara Thunebro och Linda Fagerström fram. De hade också en given plats i landslaget och bildade därmed DIF-dynastin som utgjorde en grundbult i blågult under flera års tid. I dag har DIF Dam åkt ur Damallsvenskan till Elitettan, den näst högsta serien, och många fans drömmer sig tillbaka till fornstora dagar. Om Djurgårdens historia liksom den svenska damfotbollen i stort går det att läsa i Jonny Hjelms bok Amasoner på planen.