Någonstans ljuder benämningen kvinnliga domare en aning märkligt. Det som avses är ju kvinnor i rollen som domare. Även en man kan ju bete sig på ett kvinnligt sätt och en kvinna demonstrera ett manligt beteende.

Begreppet damdomare tycks referera till de domare som dömer i matcher inom damfotbollen och inte på kön. Det finns svenska kvinnor som är domare i de högre serierna, även i de matcher där män spelar.

 

Svårighet att rekrytera
Många klubbar finner det svårt att rekrytera kvinnor till att bli domare. En del kvinnor som spelar fotboll känner kanske inte till att det är möjligt för dem att även bli fotbollsdomare. Eller så kan möjligen grunden till ointresse att bli domare återfinnas i det råa klimatet som råder på fotbollsplanen under matchtid. Det tillhör dessvärre vanligheterna att tillmälen haglar över de kvinnor som dömer matcherna. Många har svårt att värja sig och tar påhoppen personligt. Genom att bygga självkänsla är det något som kan överkommas. Man bör inte vara bollrädd som kvinna och fotbollsspelare. Är olyckan framme och man får bollen efter en hård frispark rakt på näsan, finns alltid en möjlighet till näsplastik i Stockholm.Kvinnor som domare 1

 

Kvalificerade fotbollsdomare som är kvinnor
Jenny Palmqvist räknas som en av Sveriges mest meriterade domare. Sedan år 1996 har hon dömt elitfotboll och internationell fotboll sedan 2002. Hon har dömt i mer än 105 internationella matcher. Jenny har blivit utsedd till Årets domare inte mindre än tre gånger, det var åren 2005, 2010 och 2011. Därmed är hon en fantastisk förebild för alla kvinnor som spelar fotboll och som önskar göra domargärningen till sin fortsatta fotbollskarriär.

Under VM i fotboll för damer år 2011 utgjorde följande tre domare den första helsvenska domartrion i ett VM-slutspel, dessa damer var alltså Jenny Palmqvist som huvuddomare med Helen Caro och Anna Nyström som assisterande domare.

Även Helen Caro har blivit utnämnd till Årets domare, det skedde år 2009.

Svenska Pernilla Larsson var domare i träningslandskampen mellan Frankrike – USA som utspelade sig den 8 februari 2015 på Stade du Moustoir i Lorient Frankrike. Till sin hjälp hade hon bland andra ytterligare en svensk assisterande domare, Anna Nyström.

 

Arvode
Arvode till domare som dömer i damernas serie Elitettan dam är för år 2015 är 1.300 kronor. Detta kan jämföras med arvodet för domare som dömer i herrfotbollens division 1 som för motsvarande år är 2.200 kronor. Detta enligt SFDF, Svenska Fotbollsdomarförbundets föreskrifter. På det här området skulle måhända herrarnas fotbollsklubbar kunna sponsra de domare som är verksamma i damserierna. Eller varför inte en domarkarriär som startar i damserierna för att sedan övergå till herrfotboll…