Det finns många kända fotbollsspelare världen över som behöver uppskattning. Spelstil och klubbtillhörighet varierar, det gemensamma är att spelarna är damer. Fortfarande benämns mestadels damfotbollsspelare som just damfotbollsspelare, inte enbart fotbollsspelare. En som verkligen har satt damfotbollen på kartan är Pia Sundhage. Denna Göteborgskvinna har haft en lång och framgångsrik karriär som spelare, men minst lika framgångsrik är hon nu som tränare. Hon är den som har lett USA till guld i OS 2012. Senare samma år övertog hon huvudansvaret för Sveriges landslag. Flera kända fotbollsspelare är japanskan Homare Sawa, Marta da Silva och den som spelat flest landslagskamper för Sverige – Therese Sjögran.

Lilla Sverige är en stornation

250px-Sydney_Leroux_USA_WarmupSverige är en stornation inom damfotbollen och har lyckats ta hem flera medaljer. En av de mest framgångsrika och kända svenska spelarna är Therese Sjögran. Hon föddes den 8 april 1977 i Södra Sandby, utanför Lund. Hon avslutade sin karriär i Rosengård, där en annan känd spelare började karriären – nämligen Zlatan. Sedan i somras är Zlatan i United, England. Therese Sjögran var även hon utlandsproffs, men i USA och i klubben Sky Blue FC. År 1997, 20 år gammal, debuterade hon som A-lagspelare i landslaget. Sjögran har spelat med många av Sveriges kända fotbollsspelare som Lotta Schelin. Schelin är fortfarande aktiv och från och med hösten 2016 kommer även hon att spela i Rosengårds FC. Av Danmarks förbundskapten, har hon jämförts med Zlatan. Detta för sin otroliga fysik och teknik ute på planen. Schelin är den som för närvarande innehåller rekordet, gällande den som gjort flest mål i landslaget på både dam- och herrsidan.

Inte lika bra betalt

Damfotbollen har gått framåt. Spelarna behöver inte längre spela på usla tider, efter herrlagen har spelat. Ingen tittar inte längre snett på en tjej som spelar fotboll, men trots att det går framåt tjänar fortfarande damfotbollsspelarna sämre än herrarna. Enligt en undersökning som gjordes 2014 var Marta da Silva den spelare som tjänade mest i Sverige med en månadslön på 168 000 kr. Det är dock långt ifrån alla som tjänar så mycket, i damallsvenskan är snittlönen 12 000 kr i månaden. För att Sverige ska kunna fortsätta att ta fram talanger, måste lönen bli rättvis. Herrarna på samma nivå tjänar i snitt fyra gånger mer i månaden. De kända spelarna tjänar mest, en av dessa är Sydney Leroux. Länge har hon ansetts vara en av världens bästa anfallare. Leroux är född och uppvuxen i Kanada, där hon även inledde sin landslagskarriär. Sedan 2008 spelar hon dock för USA och var med när Pia Sundhage ledde laget till guld i London-OS 2012.